Alerģiju diagnostika
Alerģiju diagnostikas aktualitāte
Alerģiju izplatība mūsdienās ir kļuvusi tik liela, ka ar to saskaras gandrīz vai katra ģimenē. Organisma „nepareizu” reakciju var izraisīt gan pārtikas produkti, gan saskarsme ar pat pilnīgi parastiem un ikdienišķiem priekšmetiem un materiāliem. Sevišķi bieži alerģiju izraisa putekļi un putekšņi. Alerģiju izpausmes arī mēdz būt dažādas – ādas nieze, izsitumi, kairinošs klepus, acu asarošana un iesnas. Bieži ir gremošanas traucējumi. Smagākos gadījumos novēro tūsku gan uz ādas, gan gļotādās. Bīstami ir tādi alerģiski stāvokļi kā bronhiālā astma un anafilaktiskais šoks – patoloģisko alerģisko reakciju sevišķi smaga izpausme.
Diagnostikā pats galvenais ir ikdienas novērojumu analizēšana, bet, diemžēl, ļoti daudz produktu un vielu, nemaz nerunājot par ieelpojamā gaisa sastāvu, ir kombinēti – t.i. nav tīra viela. Alergēnu diagnostikā ar asins analīžu palīdzību (in vitro diagnostika) izmanto tīrus alergēnus (antigēnus), kuri veido savienojumus ar asiņu paraugā esošajām (ja tādas tur atrodas) atbilstošajām specifiskajām antivielām (imūnglobulīns E).
Sakarā ar to, ka iespējamo pārbaudāmo alergēnu spektrs pašlaik ir ļoti plašs (simti), pat neskaidrās situācijās, rūpīgi pārdomājot izvēli un konsekventi sperot vienu soli pēc otra, ir iespējams noskaidrot alerģijas izraisītāju. Tas ir svarīgi, jo ārstēšanas taktika dažādu alergēnu gadījumā var būt ļoti atšķirīga.
Izvēloties pārbaudāmos iespējamos alerģijas izraisītājus – alergēnus, jādomā algoritmiski, ņemot vērā kad, kur, kā, cik bieži izpaužas alerģija:
- sezonāli, vai bez gadalaiku ritma;
- kādā konkrētā vietā vai neatkarīgi no atrašanās vietas;
- ieelpojot, ieēdot, vai saskaroties ar alergēnu.
„E. Gulbja Laboratorijā” pacientu asins paraugs (serums) tiek uzglabāts sasaldēts -20°C vismaz vienu mēnesi, kas dod iespēju, ņemot vērā iegūtos rezultātus, izmeklēšanu vajadzības gadījumā turpināt. Izmeklēšanu iesakām uzsākt izmantojot alergēnu paneļus (apkopojumus), kas ļauj taupīt līdzekļus, ja iespējamais meklēšanas virziens ir sākotnēji neskaidrs.
Atlasei var izmantot alergēnu specifisko IgE paneļus viena paneļa. Pozitīvas reakcijas gadijumā alerģija būs pret kādu no paneļa sastāvā esošajiem alergēniem. Pēcāk, no laboratorijā saglabātā seruma var turpināt pārbaudi ar citu paneli vai atsevišķu alergēnu.
Dr.Didzis Gavars
Pilns nosakāmo alergēnu saraksts
Kontaktinformācija:
Par apmaksas jautājumiem – Sandrai Dimantei (tālr.67801054)
Par alergēnu izvēli – dr. Andai Krišānei (tālr. 67545052)
Alerģiju panelis ALEX
Spiediet šeit, lai atvērtu bukletu par alerģiju paneli ALEX
Specifiskais 88 pārtikas produktu IgG4
E. Gulbja laboratorijā pieejams jauns izmeklējums, kas ļauj noteikt IgG4 klases antivielas pret 88 dažādiem pārtikas alergēniem cilvēka serumā vai plazmā.
Izmeklējuma cena – EUR 240,-
Pārtikas produktu alerģijas vai cita veida nepanesības dēļ organismā var veidoties dažādas nelabvēlīgas reakcijas. Organisma reakcija uz kādu produktu var būt IgE un ne-IgE imunoloģiska sensitivitāte, kā arī ne imunoloģiska nepanesība (piemēram, enzīmu deficīts vai reakcija uz konkrētām vielām).
Imunoloģiskas reakcijas uz pārtikas produktiem, kas nav IgE mediētas, parasti tiek sauktas par pārtikas nepanesību. Tas, ka netiek atrastas IgE antivielas, nenozīmē, ka situācija ir mazāk nopietna – acīmredzot, ir iesaistīti citi imūnsistēmas mehānismi, piemēram IgG vai IgG4 antivielas. IgG vai IgG4 mediētas nelabvēlīgas reakcijas, kurām novērojami ne tik smagi klīniskie simptomi, ir daudz biežāk sastopamas (līdz pat 45% populācijas). Klīniskie simptomi rodas novēloti – 2 līdz 72 stundas pēc saskarsmes ar vielu, pret ko veidojas antivielas. Vislabākā iespējamā ārstēšana ir izvairīšanās no nevēlamajiem pārtikas produktiem.
Pētījumu gaitā noskaidrots, ka:
– alerģiskas reakcijas var veidoties neatkarīgi no antigēna specifiskā IgE
– IgG antivielu samazinājums pēc produkta izslēgšanas no uztura
Specisko IgG vai IgG4 klases antivielu noteikšanu ieteicams izmantot gadījumos, kad pacientam novērojami neskaidri klīniskie simptomi vai hroniskas slimības.
Pārtikas produktu nepanesība tiek noteikta uz šādiem parametriem:
Latviski | Angliski | Krieviski | ||
1 | Jēra gaļa | Lamb | Ягненок | F88 |
2 | Liellopu gaļa | Beef | говядинa | F27 |
3 | Cūkas gaļa | Pork | Свинина | F26 |
4 | Cāļa gaļa | Chicken | Kурицa | F83 |
5 | Tītara gaļa | Turkey | индюшкa | F284 |
6 | Menca | Cod | треска | F3 |
7 | Forele | Trout | Форель | F204 |
8 | Lasis | Salmon | Ласось | F41 |
9 | Sardīne | Sardine | Сардина | F61 |
10 | Bute | Plaice | Камбала | F337 |
11 | Tuncis | Tuna | Тунец | F40 |
12 | Garneles | Prawn | Креветки | F24 |
13 | Kazeīns | Casein | Казеин | F78 |
14 | Govs piens | Cow’s milk | Коровье молоко | F2 |
15 | Aitas piens | Sheep’s milk | Овечье молоко | F325 |
16 | Kazas piens | Goat’s milk | Козье молоко | F300 |
17 | Siers Kamambēras (mīkstie sieri) | Camembert | Сыр Камамбер (мягкие сыри) | F82 |
18 | Siers Parmezānas | Parmesan | Сыр Пармезан | F67 |
19 | Siers Rokforas | Roquefort | Сыр Рокфор | F143 |
20 | Olas dzeltenums | Egg yolk | Яичный желток | F75 |
21 | Olas baltums | Egg white | Яичный белок | F1 |
22 | Ābols | Apple | Яблоко | F49 |
23 | Bumbieris | Pear | Груша | F94 |
24 | Ķirši | Cherry | Вишня | F242 |
25 | Plūmes | Plum | Слива | F255 |
26 | Vīnogas | Grape | Виноград | F259 |
27 | Zemenes | Strawberry | Клубника | F44 |
28 | Avenes | Raspberry | Малина | F343 |
29 | Greifrūts | Grapefruit | F209 Грейфрукт | F209 |
30 | Apelsīns | Orange | Апельсин | F33 |
31 | Citrons | Lemon | Лимон | F208 |
32 | Ananass | Pineapple | Ананас | F201 |
33 | Banāni | Banana | Бананы | F92 |
34 | Datele | Date | Финик | F289 |
35 | Kivi | Kiwi | Киви | F84 |
36 | Melone | Honeydew melon | Дыня | F87 |
37 | Mango | Mango | Maнго | F91 |
38 | Persiks | Peach | Персик | F95 |
39 | Olīves | Olive | Маслины | F342 |
40 | Fenhelis | Fennel | Фенхель | F219 |
41 | Gurķi | Cucamber | Огурци | F244 |
42 | Paprika | Bell pepper | Паприка | F46 |
43 | Sparģeļi | Asparagus | Спаржа | F261 |
44 | Spināti | Spinach | Шпинаты | F214 |
45 | Tomāti | Tomato | Помидор | F25 |
46 | Cukīnī | Courgette | Цукини | F118 |
47 | Burkāns | Carrot | Морковь | F31 |
48 | Kartupelis | Potato | Картофель | F35 |
49 | Ķiploks | Garlic | Чеснок | F47 |
50 | Mārrutki | Horseradish | Хрен | F375 |
51 | Redīsi | Red radish | Редиска | F119 |
52 | Selerija | Celery | Селдереи | F85 |
53 | Sīpols | Onion | Лук репчатий | F48 |
54 | Zaļās pupiņas | String bean | Зеленая фасоль | F315 |
55 | Sarkanās pupiņas | Kidney bean | Красная фасоль | F287 |
56 | Zaļie zirnīši | Pea | Зеленый горошек | F12 |
57 | Lēcas | Lentil | Чичивица | F235 |
58 | Sojas pupiņas | Soybean | Соевые бобы | F14 |
59 | Sēnes | Mushroom | Грибы | F212 |
60 | Puķkāposti | Cauliflower | Цветная капуста | F161 |
61 | Kāposti | White Cabbage | капуста | F216 |
62 | Baziliks | Basil | Базилик | F269 |
63 | Karijs | Curry | Kарри | F281 |
64 | Dilles | Dill | Укроп | F277 |
65 | Pētersīļi | Parsley | Мята | F86 |
66 | Piparmētras | Peppermint | Мята | F332 |
67 | Ķimenes | Caraway | Тмин | F265 |
68 | Melnie pipari | Black pepper | Перец черный | F280 |
69 | Timiāns | Thyme | Тимиян | F273 |
70 | Kanēlis | Cinnamon | Корица | F220 |
71 | Kafija | Coffee | Кофэ | F221 |
72 | Kakao | Cocoa | Какао | F93 |
73 | Melnā tēja | Black tea | Черный чай | F222 |
74 | Pārtikas raugs | Baker’s yeast | Дрожжи | F45 |
75 | Griķi | Buckwheat | Гречка | F11 |
76 | Prosa | Millet | Проса | F55 |
77 | Kukurūza | Corn | Кукуруза | F8 |
78 | Rīsi | Rice | Рис | F9 |
79 | Rudzi | Rye | Ржаная мука | F5 |
80 | Kvieši | Wheat | Пшеничная мука | F4 |
81 | Sinepes | Mustard seed | Горчица | F89 |
82 | Sezama sēklas | Sesame | Семена сезама | F10 |
83 | Zemes rieksti | Peanut | Арахис | F13 |
84 | Lazdu rieksti | Hazelnut | фундук (лесной орех) | F17 |
85 | Kokosrieksts | Coconut | Кокосовый орех | F36 |
86 | Mandeles | Almond | Миндаль | F20 |
87 | Pistācijas rieksti | Pistachio | Фисташка | F203 |
88 | Valrieksti | Walnut | Орех грецкий | F256 |
Avots: Fintest TM IgG4 Screen 88 ELISA Instructions for Use