Alerģiju diagnostika


Alerģiju diagnostikas aktualitāte

Alerģiju izplatība mūsdienās ir kļuvusi tik liela, ka ar to saskaras gandrīz vai katra ģimenē. Organisma „nepareizu” reakciju var izraisīt gan pārtikas produkti, gan saskarsme ar pat pilnīgi parastiem un ikdienišķiem priekšmetiem un materiāliem. Sevišķi bieži alerģiju izraisa putekļi un putekšņi. Alerģiju izpausmes arī mēdz būt dažādas – ādas nieze, izsitumi, kairinošs klepus, acu asarošana un iesnas. Bieži ir gremošanas traucējumi. Smagākos gadījumos novēro tūsku gan uz ādas, gan gļotādās. Bīstami ir tādi alerģiski stāvokļi kā bronhiālā astma un anafilaktiskais šoks – patoloģisko alerģisko reakciju sevišķi smaga izpausme.

Diagnostikā pats galvenais ir ikdienas novērojumu analizēšana, bet, diemžēl, ļoti daudz produktu un vielu, nemaz nerunājot par ieelpojamā gaisa sastāvu, ir kombinēti – t.i. nav tīra viela. Alergēnu diagnostikā ar asins analīžu palīdzību (in vitro diagnostika) izmanto tīrus alergēnus (antigēnus), kuri veido savienojumus ar asiņu paraugā esošajām (ja tādas tur atrodas) atbilstošajām specifiskajām antivielām (imūnglobulīns E).

Sakarā ar to, ka iespējamo pārbaudāmo alergēnu spektrs pašlaik ir ļoti plašs (simti), pat neskaidrās situācijās, rūpīgi pārdomājot izvēli un konsekventi sperot vienu soli pēc otra, ir iespējams noskaidrot alerģijas izraisītāju. Tas ir svarīgi, jo ārstēšanas taktika dažādu alergēnu gadījumā var būt ļoti atšķirīga.

Izvēloties pārbaudāmos iespējamos alerģijas izraisītājus – alergēnus, jādomā algoritmiski, ņemot vērā kad, kur, kā, cik bieži izpaužas alerģija:

  • sezonāli, vai bez gadalaiku ritma;
  • kādā konkrētā vietā vai neatkarīgi no atrašanās vietas;
  • ieelpojot, ieēdot, vai saskaroties ar alergēnu.

„E. Gulbja Laboratorijā” pacientu asins paraugs (serums) tiek uzglabāts sasaldēts -20°C vismaz vienu mēnesi, kas dod iespēju, ņemot vērā iegūtos rezultātus, izmeklēšanu vajadzības gadījumā turpināt. Izmeklēšanu iesakām uzsākt izmantojot alergēnu paneļus (apkopojumus), kas ļauj taupīt līdzekļus, ja iespējamais meklēšanas virziens ir sākotnēji neskaidrs.

Atlasei var izmantot alergēnu specifisko IgE paneļus viena paneļa. Pozitīvas reakcijas gadijumā alerģija būs pret kādu no paneļa sastāvā esošajiem alergēniem. Pēcāk, no laboratorijā saglabātā seruma var turpināt pārbaudi ar citu paneli vai atsevišķu alergēnu.

Dr.Didzis Gavars

Pilns nosakāmo alergēnu saraksts

Kontaktinformācija:
Par apmaksas jautājumiem – Sandrai Dimantei (tālr.67801054)
Par alergēnu izvēli – dr. Andai Krišānei (tālr. 67545052)


Alerģiju panelis ALEX

Spiediet šeit, lai atvērtu bukletu par alerģiju paneli ALEX


Specifiskais 88 pārtikas produktu IgG4

E. Gulbja laboratorijā pieejams jauns izmeklējums, kas ļauj noteikt IgG4 klases antivielas pret 88 dažādiem pārtikas alergēniem cilvēka serumā vai plazmā.

Izmeklējuma cena – EUR 240,-

Pārtikas produktu alerģijas vai cita veida nepanesības dēļ organismā var veidoties dažādas nelabvēlīgas reakcijas. Organisma reakcija uz kādu produktu var būt IgE un ne-IgE imunoloģiska sensitivitāte, kā arī ne imunoloģiska nepanesība (piemēram, enzīmu deficīts vai reakcija uz konkrētām vielām).

Imunoloģiskas reakcijas uz pārtikas produktiem, kas nav IgE mediētas, parasti tiek sauktas par pārtikas nepanesību. Tas, ka netiek atrastas IgE antivielas, nenozīmē, ka situācija ir mazāk nopietna – acīmredzot, ir iesaistīti citi imūnsistēmas mehānismi, piemēram IgG vai IgG4 antivielas. IgG vai IgG4 mediētas nelabvēlīgas reakcijas, kurām novērojami ne tik smagi klīniskie simptomi, ir daudz biežāk sastopamas (līdz pat 45% populācijas). Klīniskie simptomi rodas novēloti – 2 līdz 72 stundas pēc saskarsmes ar vielu, pret ko veidojas antivielas. Vislabākā iespējamā ārstēšana ir izvairīšanās no nevēlamajiem pārtikas produktiem.

Pētījumu gaitā noskaidrots, ka:

–          alerģiskas reakcijas var veidoties neatkarīgi no antigēna specifiskā IgE

–          IgG antivielu samazinājums pēc produkta izslēgšanas no uztura

Specisko IgG vai IgG4 klases antivielu noteikšanu ieteicams izmantot gadījumos, kad pacientam novērojami neskaidri klīniskie simptomi vai hroniskas slimības.

Pārtikas produktu nepanesība tiek noteikta uz šādiem parametriem:

Latviski Angliski Krieviski
1 Jēra gaļa Lamb Ягненок F88
2 Liellopu gaļa Beef говядинa F27
3 Cūkas gaļa Pork Свинина F26
4 Cāļa gaļa Chicken Kурицa F83
5 Tītara gaļa Turkey индюшкa F284
6 Menca Cod треска F3
7 Forele Trout Форель F204
8 Lasis Salmon Ласось F41
9 Sardīne Sardine Сардина F61
10 Bute Plaice Камбала F337
11 Tuncis Tuna Тунец F40
12 Garneles Prawn Креветки F24
13 Kazeīns Casein Казеин F78
14 Govs piens Cow’s milk Коровье молоко F2
15 Aitas piens Sheep’s milk Овечье молоко F325
16 Kazas piens Goat’s milk Козье молоко F300
17 Siers Kamambēras (mīkstie sieri) Camembert Сыр Камамбер (мягкие сыри) F82
18 Siers Parmezānas Parmesan Сыр Пармезан F67
19 Siers Rokforas Roquefort Сыр Рокфор F143
20 Olas dzeltenums Egg yolk Яичный желток F75
21 Olas baltums Egg white Яичный белок F1
22 Ābols Apple Яблоко F49
23 Bumbieris Pear Груша F94
24 Ķirši Cherry Вишня F242
25 Plūmes Plum Слива F255
26 Vīnogas Grape Виноград F259
27 Zemenes Strawberry Клубника F44
28 Avenes Raspberry Малина F343
29 Greifrūts Grapefruit F209 Грейфрукт F209
30 Apelsīns Orange Апельсин F33
31 Citrons Lemon Лимон F208
32 Ananass Pineapple Ананас F201
33 Banāni Banana Бананы F92
34 Datele Date Финик F289
35 Kivi Kiwi Киви F84
36 Melone Honeydew melon Дыня F87
37 Mango Mango Maнго F91
38 Persiks Peach Персик F95
39 Olīves Olive Маслины F342
40 Fenhelis Fennel Фенхель F219
41 Gurķi Cucamber Огурци F244
42 Paprika Bell pepper Паприка F46
43 Sparģeļi Asparagus Спаржа F261
44 Spināti Spinach Шпинаты F214
45 Tomāti Tomato Помидор F25
46 Cukīnī Courgette Цукини F118
47 Burkāns Carrot Морковь F31
48 Kartupelis Potato Картофель F35
49 Ķiploks Garlic Чеснок F47
50 Mārrutki Horseradish Хрен F375
51 Redīsi Red radish Редиска F119
52 Selerija Celery Селдереи F85
53 Sīpols Onion Лук репчатий F48
54 Zaļās pupiņas String bean Зеленая фасоль F315
55 Sarkanās pupiņas Kidney bean Красная фасоль F287
56 Zaļie zirnīši Pea Зеленый горошек F12
57 Lēcas Lentil Чичивица F235
58 Sojas pupiņas Soybean Соевые бобы F14
59 Sēnes Mushroom Грибы F212
60 Puķkāposti Cauliflower Цветная капуста F161
61 Kāposti White Cabbage капуста F216
62 Baziliks Basil Базилик F269
63 Karijs Curry Kарри F281
64 Dilles Dill Укроп F277
65 Pētersīļi Parsley Мята F86
66 Piparmētras Peppermint Мята F332
67 Ķimenes Caraway Тмин F265
68 Melnie pipari Black pepper Перец черный F280
69 Timiāns Thyme Тимиян F273
70 Kanēlis Cinnamon Корица F220
71 Kafija Coffee Кофэ F221
72 Kakao Cocoa Какао F93
73 Melnā tēja Black tea Черный чай F222
74 Pārtikas raugs Baker’s yeast Дрожжи F45
75 Griķi Buckwheat Гречка F11
76 Prosa Millet Проса F55
77 Kukurūza Corn Кукуруза F8
78 Rīsi Rice Рис F9
79 Rudzi Rye Ржаная мука F5
80 Kvieši Wheat Пшеничная мука F4
81 Sinepes Mustard seed Горчица F89
82 Sezama sēklas Sesame Семена сезама F10
83 Zemes rieksti Peanut Арахис F13
84 Lazdu rieksti Hazelnut фундук (лесной орех) F17
85 Kokosrieksts Coconut Кокосовый орех F36
86 Mandeles Almond Миндаль F20
87 Pistācijas rieksti Pistachio Фисташка F203
88 Valrieksti Walnut Орех грецкий F256

 

Avots: Fintest TM IgG4 Screen 88 ELISA Instructions for Use